logo RooyNet

Werkgroep Historie Leunen - Home

Leunen is een hechte gemeenschap, met een geschiedenis die teruggaat tot omstreeks 1400. Leunen wordt in 1433 voor het eerst in de oude boeken genoemd. Er werd een aanvraag ingediend om een kapel te bouwen.

Volgens deskundigen is Leunen afkomstig van het woord "Loenen", wat "een mooie stille plaats aan het water" betekent. In de loop der eeuwen is dit verbasterd tot "Luenen" en is uiteindelijk Leunen geworden. Het water is in de loop van de eeuwen weggestroomd, de plaats Leunen is gebleven. De straatnamen in Leunen ontlenen hun betekenis aan buurtschappen of boerderijen, of in enkele gevallen aan markante personen of heiligen.

Geboeid door de historie en gedreven door de nieuwsgierigheid, werd in het najaar van 2006 de Werkgroep Historie Leunen opgericht. De werkgroep is onderdeel van de Dorpsraad Leunen en bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. De werkgroep heeft zich ook aangesloten bij het Historisch Platform Venray.


previewHet Historisch Platform Venray, kortweg het HPV, is een samenwerkingsverband van organisaties, op het terrein van streekgeschiedenis, de volkscultuur en de cultuurhistorie binnen de gemeente Venray. 

Om zoveel mogelijk over de historie van Leunen in beeld te krijgen, zijn we op zoek naar oude foto's, films en geluidsbestanden. Hoe u hierbij kunt helpen, leest u op onze pagina HELPEN.

preview

Tekening met de titel Leunen '54 uit het boek getiteld Onze Bakermat, met herinneringen in woord en beeld van Thei Swinkels.

Tekening met de titel Leunen '54 uit het boek getiteld Onze Bakermat, met herinneringen in woord en beeld van Thei Swinkels.

 

 

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae