Het was een bijzondere feestelijke happening.
Er werd een tipje van de sluier opgetild over de inhoud van het boek 'Gewoon geluk met rafelrand’ Verhaal van een stille generatie. Er was muziek, mijn kleinkinderen lazen stukjes uit het boek voor er was een diapresentatie met beelden die een impressie gaven van de tijd waarin het boek zich afspeelt. Het einde van de oorlog, de aanloop naar de bevrijding in Venray, waar de hevige slag van Overloon zijn dieptepunt vond op de plek waar mijn moeder verpleegster was. Het terrein van St. Anna, het krankzinnige vrouwengesticht. Ik wist dat dit een vreselijke periode was voor mijn moeder, maar hoe vreselijk wist ik niet. Door het vinden van een boekje dat zuster Marie Godelieve hierover schreef, drong tot mij door wat mijn moeder moet hebben meegemaakt. Het zette mij aan het denken, aan de consequenties die dit gehad moet hebben voor haar en de impact hiervan op ons gezin. Het boek is een zoektocht. Ik heb er bijna twee jaar aan gewerkt. Van het een kwam het ander. Het gaat niet alleen over de oorlog. Het gaat ook over de periode voorafgaand van het geweld. De climax-anticlimax. Het jubileumfeest van dokter Schim van der Loeff. De geneesheer-directeur en de wijze waarop hij leiding gaf. Verhalen van een stille generatie. Belangrijk genoeg om door te vertellen aan de volgende generatie.
Ik heb geprobeerd er een prettig leesbaar toegankelijk boek van te maken en ik denk door de reacties die ik mag ontvangen van lezers, dat dat gelukt is. Jac Haegens en Harry Vrencken van het Museum Psychiatrie hebben mij geholpen met het verstrekken van informatie. Heel fijn. Zij waren ook aanwezig bij de presentatie.
Het is een mooi, aantrekkelijk uitziend boek. Hard cover met foto’s. Het kost €22
Ik heb het, samen met mijn dochter, gepresenteerd in de kapel van het Ursulinenconvent in Eijsden waar ik woon. De kapel zat bomvol en de reacties waren heel positief.
Ik ben supertrots op boek en presentatie. Het heeft hier veel aandacht. Er stond een mooi artikel op de voorpagina van de VIAkrant van de Limburger en de plaatselijke omroep heeft mij geïnterviewd en gefilmd tijdens de presentatie.
Maar... het speelt in Venray en het is nu precies 80 jaar geleden.
Het boek is te koop door een mailtje naar mij: