logo RooyNet

Nieuws

Nòw kiēke nor âld Venroj deel 2

In 1982 heeft Eduard Messemaeckers een aantal films gemaakt met beelden van bekende Venrayse personen, verenigingen en gebeurtenissen. Een van die films kreeg als titel

Nòw kiēke nor âld Venroj, en bestaat uit acht delen. Deze acht films zijn gedigitaliseerd en door Ad van Zwol, lid van de RedactieRaad RooyNet, bewerkt. Het gesproken Venrayse woord is volledig ondertiteld. De eerste film staat sinds 24 januari op RooyNet.

In deel één zagen we het eerste literair café Venray in 1980; 25 jaar Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Venray; Piet Clephas kreeg de Âld Venrodsen Ieërepries 1980; Giel Kusters in zijn atelier; een interview met Johan Jeuken; unieke beelden van de Venrayse kermis van de beginperiode; het verhaal van Hensenius; unieke beelden van de carnaval 1952 en 1954.

In deze tweede film gaat het over oude beroepen en ambachten en bestaat uit de delen 9 tot en met 15. Ook hier is het gesproken Venrayse woord volledig ondertiteld.

Deel 9 geeft een overzicht van de kruisen en kapellen in de gemeente Venray van 1982 met o.a. de plaatsing en inzegening van het kruis aan de Antoniusstraat-hoek Kruisstraat in Venray en een gesprek met koster Vollenberg van de Veltumse Kapel. Ook zien we de verkoop bij de köpkesmernt, waarbij halve varkenskoppen bij opbod aan de man/vrouw werden gebracht.
In deel 10 zien we Jan Vogels uit Ysselsteyn aan het werk als mandenvlechter. Een mandenvlechter is een ambachtsman die voor zijn hobby of beroep manden vlecht met allerlei natuurlijke materialen.
Deel 11 gaat over wol en spinnen. We zien Frans Derkx uit Oostrum die zijn schapen verzorgd. Ook zien we een opname gemaakt op de Âld Maerselsen Dág van 1982 waar een schaap ontdaan wordt van zijn vacht door een schaapscheerder en vervolgens zien we Wilhelmina Derkx uit Oostrum (Mina van de Rosmulder) spinnen.
In deel 12 is Grad Reintjes uit Veulen bezig met honing slingeren. Hij ontzegelt ramen met een ontzegelvork. Die worden daarna in een slinger geplaatst en laat het draaien waardoor de honing vrij komt.
Deel 13 geeft een beeld van koren naar brood. Jan Michels uit Ysselsteyn maait op een ouderwetse manier met pik en zicht. Daarna gaat Jan samen met Jan Vogels uit Ysselsteyn dorsen. Het maaien met de eerste maaimachines komt ook aan bod. En vervolgens gaat bakker Math Claessens (Math Siem uit de Grotestraat) aan de slag met het brood te bakken.
In deel 14 zien we klompenmaker Toon Jeuken aan het werk, die door een blok hout te snijden en uit te hollen, een klompvorm weet te verkrijgen.
Tenslotte zien we in deel 15 hoe het paard van Theo Martens (Thej de waever) wordt beslagen bij smid Piet Janssen uit Leunen, door hoefsmid Paul Reintjes uit Veulen.

Op deze manier is er weer een mooi stuk van onze geschiedenis vastgelegd en voor iedereen toegankelijk gemaakt. De films zijn bereikbaar door "Nòw kiēke nor âld Venroj" in het zoekvenster van RooyNet in te voeren.

preview preview preview preview
Deel 11 Mina Derkx Deel 12 Grad Reintjes Deel 13 Math Claessens 14 Toon Jeuken

 

   

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae