logo RooyNet

Nieuws

Collectie St. Anna online

Museum Psychiatrie Venray telt 35 vrijwilligers die zich bezig houden met de geschiedenis van de psychiatrie in Venray. Deze geschiedenis gaat terug tot 1905 toen

de Broeders van Liefde uit Gent in België toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor rooms-katholieke mannelijke krankzinnigen en zenuwlijders. Twee jaar later kregen de Zusters van Liefde toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen.

Na jarenlang verzamelen vonden de vrijwilligers dat de tijd was aangebroken om al hetgeen ze hadden verzameld te rubriceren en te digitaliseren. Elke foto en document werd kritisch bekeken en wel of niet geschikt gevonden voor een plaatsje in het digitale archief. Net als veel andere deelnemers, schakelden de vrijwilligers van Museum Psychiatrie de hulp in van May Volleberg. Ze kent alle hoeken van RooyNet en zij ontfermde zich de laatste maanden over het nieuwe digitale archief. Wim Janssen en Leo van de Rijt zorgden voor de rubricering en digitalisering. Onder leiding van Jac Haegens, de secretaris van Museum Psychiatrie, werden de rubrieken geleidelijk aangevuld. Het beschrijven van de vele foto's nam veel tijd in beslag. Het achterhalen van namen was een enorm karwei evenals de tijdsbepaling en het uitzoeken op welke gebeurtenis de foto betrekking had. Er dienen heel wat stappen genomen te worden alvorens een foto op RooyNet verschijnen kan. Het resultaat van dit mooie teamwork mag er dan ook zijn. De geschiedenis van St. Anna staat nu op RooyNet is en daarmee toegankelijk voor iedereen. De collectie is ingedeeld in de rubrieken: algemeen; behandelingen; diensten; gebouwen; oorlog; personeel; religie; terrein; verpleging. Deze rubrieken bevatten samen: 729 foto; 38 documenten; 15 geluidsbestanden; 12 films.

Het totale archief bevat 4.014 bestanden die allen op het scherm zijn geweest. "Het was voor mij weer een mooie geschiedenisles. Ik heb nooit geweten wat er zich zoal op het terrein van St. Anna allemaal afspeelde.", aldus May Volleberg. Wim Janssen, Leo van der Rijt en Jac Haegens verheugen zich nu al op de volgende uitdaging: het archief van St. Servatius.

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae