logo RooyNet

Nieuws

Zwerfgoed op RooyNet

Zwerfgoed nieuwe deelnemer RooyNet
Wie regelmatig de website rooynet.nl bezoekt, zal het ongetwijfeld opgevallen zijn dat er een nieuwe deelnemer

bijgekomen is: Zwerfgoed. RooyNet telt daarmee 44 deelnemers die de website vullen met Venrayse historie in de vorm van foto’s, films, documenten en geluiden. Door de website is de cultuurhistorie van de gemeente Venray wereldwijd voor iedereen toegankelijk. Een dynamische website die met regelmaat wordt aangevuld met behulp van een vrijwilligersgroep van het Historisch Platform Venray. Deze vrijwilligers verzamelen, digitaliseren, beschrijven en restaureren digitaal Venrays erfgoedmateriaal. De groep is vijf dagen per week actief bezig in het Digilab van het Historisch Platform Venray, dat is ondergebracht in De Borggraaf aan het Mgr. Goumansplein in Venray.
De groep vrijwilligers helpt ook de 47 cultuurhistorische organisaties die lid zijn van het Historisch Platform Venray. Deze hulp bestaat uit het digitaliseren en het ordenen van de archieven en het beheren van de websites binnen RooyNet.
Duizenden foto’s zijn al uitgebreid beschreven en op RooyNet gepubliceerd. Maar er liggen nog heel wat foto’s te wachten om beschreven te worden. En om de juiste informatie bij deze foto’s te krijgen, werd het idee opgevat om Zwerfgoed als deelnemer aan RooyNet toe te voegen. Een uitstekend idee vond ook de Redactieraad van RooyNet.
Zwerfgoed is een verzameling van cultuurhistorisch materiaal, waarvan de Digigroep van het historisch platform geen of onvoldoende informatie heeft. En daarvoor wordt de hulp gevraagd van de websitebezoekers. Zij kunnen in Zwerfgoed door middel van een digitaal formulier aangeven wat ze van een bepaalde foto weten. Wie of wat staat er op de foto en waar en wanneer is ze gemaakt? Elk beetje informatie over de foto is welkom.
Eén keer per week worden de ingezonden berichten door de vrijwilligers behandeld. Zodra de foto volledig is beschreven, wordt deze uit deze collectie verwijderd en bij een van de andere deelnemers op de website ondergebracht.
En er worden ook andere wegen bewandeld om aan informatie bij de foto’s te komen. Sinds begin 2014 heeft RooyNet een eigen Facebookpagina. Daarop plaatsen de vrijwilligers wekelijks foto's waarvan de beschrijving ontbreekt. Omdat iedereen via Facebook rechtstreeks online met elkaar kan communiceren, worden vaak gedachten uitgewisseld. Aan de hand van deze tips zijn er van de circa 1100 ‘onbekende’ foto’s op Facebook al bijna 800 opgelost.
Ook de rubriek ‘Wie, wat, wanneer, waar?’ in weekblad Peel en Maas heeft zijn nut bewezen, want ook daar zijn de gepubliceerde foto’s vrijwel alle voorzien van de juiste informatie.
Hopelijk mag ook Zwerfgoed rekenen op hulp van veel (oud)inwoners van de gemeente Venray.

 preview

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae