logo RooyNet

Historie Vredepeel - Home

Welkom op de website van de Stichting Historie Vredepeel.

Het dorp Vredepeel (in dialect: De Vredepieël, de Vreej of gewoon de Pieël) is een klein ontginningsdorp in de Limburgse gemeente Venray. Vredepeel ligt aan de grens met Noord-Brabant, tussen Venray en De Rips en telt ongeveer 245 inwoners. Vredepeel is de jongste kern van de gemeente Venray.

De naam van het dorp verwijst naar het gebied Vredepeel, wat slaat op de bemiddeling van koning Frederik Willem I van Pruisen om eens en voor altijd de grens vast te stellen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het toen onder Pruisisch gezag staande Overkwartier van Gelre. Hiertoe werd in 1716 de Vredepaal op het knikpunt van de grenzen geplaatst. Hoewel er overeenstemming bestond tussen de Republiek en Pruisen hadden de Brabanders, die kilometers brede strook gebied aan hun Over Gelrese buren kwijtraakten, er bepaald weinig vrede mee. Het plaatsen van de nieuwe palen ging daarom gepaard met veel militair vertoon. Het gebied noordelijk van de Vredepaal stond daardoor merkwaardig genoeg bekend als Den Twist, begin 20 eeuw omgedoopt tot Westerbeek. De inwoners van Westerbeek hebben dus moeten boeten voor de meer dan vijf eeuwen durende twist en tweedracht tussen de inwoners van Venray en die van het Land van Cuijk.
Over het gebruik van de te ontginnen gronden werd men het pas in 1949 eens en kon een aanvang gemaakt worden om dit voornamelijk uit heide bestaand gebied te ontginnen. Met de afspraak dat de ontgonnen grond en de daarop te bouwen boerderijen in de verhouding Venray, Vierlingsbeek en Oploo 182 ha, 108 ha. en 72 ha. verdeeld zouden worden.
De naam Vredepeel werd in 1955 bij het begin van de bouw van het dorp bekendgemaakt. Op 16 juni 1955 werd op de plaats waar de kern van het dorp zou komen, door Sicco Mansholt, toenmalig minister van Landbouw en Visserij, “de Steen” onthuld, waarin de naam Vredepeel staat gebeiteld.

Op 1 mei 1957 werd een vliegbasis gevestigd bij het dorp: vliegbasis De Peel. De aanleg hiervan heeft verstrekkende negatieve gevolgen gehad voor de groei van Vredepeel. Op de plek zouden ook 40 boerderijen gesticht worden. Tegenwoordig is "Luitenant-generaal Bestkazerne" de nieuwe benaming voor de voormalig vliegbasis met een reservestatus en is hier de groep Geleide Wapens. Met Patriot- en Stinger-raketten wordt hoogwaardige luchtverdediging geleverd.
Historie Vredepeel is opgericht in 2005 toen het dorp Vredepeel op grootse wijze haar 50 jarig bestaan vierde. Ter gelegenheid van dit jubileum is een boek uit gegeven met als titel “ ’n halve eeuw Vredepeel. Inventieve gemeenschap van ondernemende pioniers.” De werkgroep die het boek samenstellende vormde het eerste bestuur van de Stichting Historie Vredepeel en bestond uit Toon Cornelissen, Cor Huijs,Bernard Ploegmakers, Piet van der Zanden, Francis Veroude en Toon van Hoof.
Het huidig bestuur wordt gevormd door:

Cor Huijs, voorzitter
Toon van Hoof, secretaris –penningmeester
Ine Classens, archiefbeheer
Bernard Ploegmakers, bestuurslid


Secretariaat: Twistweg 10, Vredepeel.
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bankrekening: NL14 RABO0119678403

Naar deelnemer

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae