logo RooyNet

Help

De website van RooyNet is dusdanig ingericht dat u elk gewenst moment terug kunt gaan naar de home-pagina. Dit doet u door in de linker bovenhoek op het RooyNet-logo te klikken. U ziet dan in de bovenste balk de menuknoppen en boven het rode zoekvenster de knoppen die u kunt gebruiken om naar de bestanden te gaan. Als u deze startsituatie verlaten hebt, verandert de bovenste balk en ziet u rechts boven een rood vlak met witte horizontale lijnen. Door daar op te klikken kunt u een opsomming zien van de navigatieknoppen. Zo bent u altijd snel op de juiste plek binnen de website.

Op deze helppagina kunt u antwoord vinden op vragen die betrekking hebben op:

Deelnemers van RooyNet
Inloggen op RooyNet
 Thema's op RooyNet
 Wat kunt u op Rooynet aantreffen
Weergave van de website
 Zoeken op RooyNet
 Tot slot

Maak een keuze door hierboven op een onderwerp te klikken.

Deelnemers van RooyNet:
Deelnemers van RooyNet zijn organisaties op gebied van historisch- en cultureel erfgoed. Op RooyNet vindt u cultuur-historische foto's, films, geluiden en documenten. Deze zijn door de deelnemende organisaties verzameld, gedigitaliseerd en via RooyNet toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. RooyNet biedt organisaties maar ook particulieren de mogelijkheid hun historische collecties digitaal te presenteren. De deelnemers van RooyNet mogen gebruik maken van de ondersteuning van de vrijwilligers van Historisch Platform Venray. Ook bij het digitaliseren van collecties zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van apparatuur. 

Nog niet alle deelnemers hebben hun collecties online staan, omdat zij nog bezig zijn met archiveren en digitaliseren.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Via het menu-item Deelnemers komt u op de overzichtspagina van alle organisaties die hun collecties hebben ondergebracht in RooyNet. U kunt op een deelnemer klikken om naar de pagina(‘s) van de deelnemer te gaan. 

 naar boven

Inloggen op RooyNet:
Het inloggen en het item "Mijn RooyNet" zijn met de komst van deze website komen te vervallen. U kunt zich nu aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mailbericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 naar boven

Thema's op RooyNet:
Met de komst van deze vernieuwde website is het onderdeel "Thema's" vervangen door Webexposities. De redactieraad van RooyNet streeft er naar met regelmaat nieuwe onderwerpen te presenteren. Het menu-item Webexposities kunt u zien als een redactionele selectie uit het totale aanbod op RooyNet.
Mocht u willen reageren naar aanleiding van een van de thema's, of over nadere informatie beschikken, stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 naar boven

Wat kunt u op Rooynet aantreffen:
Op RooyNet kunt u zoeken naar:
 Foto's
 Films
 Geluidsbestanden
 Documenten
 Publicaties uit de Peel en Maas

In het onderdeel Zoeken op RooyNet vindt u de uitleg hoe u het beste gebruik kunt maken van de zoekfunctie.

 naar boven

Weergave van de website:
Het leesgemak wordt vergroot door de schermresolutie op de aanbevolen weergave in te stellen. U kunt, door de min- of plusknop gelijktijdig met de nul in te drukken, de weergave vergroten of verkleinen. Door de nul gelijktijdig met de controltoets in te drukken, wordt uw wijziging ongedaan gemaakt.

 naar boven

Zoeken op RooyNet:

De zoekopdrachten op deze website werken hetzelfde als die van Google. Wanneer b.v. Jan Janssen wordt ingevuld, wordt het zoekresultaat alles waar Jan en Janssen in voor komt.
Wanneer b.v. "Jan Janssen" wordt ingevuld met deze aanhalingstekens, komen alle resultaten met deze exacte naam tevoorschijn.

RooyNet biedt u de mogelijkheid in verschillende categorieën te zoeken namelijk:
 Foto's*
 Films*
 Geluidsbestanden*
 Documenten*
 Publicaties uit de Peel en Maas

De items gemerkt met een * worden door de deelnemers in de basisdatabank van RooyNet geplaatst.

Onder het zoekvak ziet u een rij filters (Deelnemers +, Bron +, Plaats + , Periode +, Collectie + enz.). U kunt uw opbrengst beperken door op een van de filters te klikken. Er opent dan een uitvalscherm, waarbinnen u ook weer een zoekvak vindt om het zoeken makkelijker te maken. De naam van het filter waarin u zoekt is nu rood. 

U kunt op de volgende manieren zoeken:

Zoeken in alle databases Door op de home-pagina in het zoekvenster een zoekopdracht in te vullen, doorzoekt u de gehele website, inclusief alle kranten en weekbladen.
Via het menu-item Zoeken of zoekvenster:
u zoekt dan in alle databanken en zult u in het zoekresultaat een overzicht krijgen van de verschillende items, geordend zoals hierboven beschreven. Wanneer u klikt op een van de gevonden resultaten, gaat u naar de desbetreffende databank. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen deze databanken, omdat zij vervolgens allen een eigen manier van zoeken bieden. Met name als u uitgebreid wilt zoeken is het handig dat iedere databank zijn eigen zoekvelden heeft. U kunt ook naar de specifieke zoekfunctie van het genealogisch archief of Peel en Maas archief gaan. Dit kunt u doen door gebruik te maken van de tabbladen.
U kunt onder het zoekresultaat op een deelnemer klikken, waar u direct wordt doorgeschakeld.
Zoeken per deelnemer De website van RooyNet bestaat uit verschillende databases waarin u kunt zoeken. U kunt naar via de pagina deelnemers naar een organisatie gaan door op het logo te klikken. U komt op de welkomstpagina van die deelnemer  en kunt nu in het rode zoekvenster "Zoeken in de collectie van ......" een zoekopdracht invoeren.
U zoekt dan in de uitsluitend in de collectie van die  specifieke deelnemer.
Kranten Het digitale archief van het Venrays weekblad Peel en Maas is vanaf 1880, op enkele jaargangen na, op RooyNet te vinden en doorzoekbaar. Boven de zoekresultaten kunt u aangeven hoe u de resultaten gesorteerd wilt hebben.
Gemeentearchief Venray Wilt u meer weten over de historie van Venray en omgeving? Of bent u op zoek naar gegevens over de familiegeschiedenis? Dan verwijzen wij u graag naar de website van het archief van de gemeente Venray.

Zoeken via wildcard of jokers.
U kunt uw zoekterm globaler maken met behulp van zogeheten jokers (*) of wild cards (?). Wildcards en jokers kunnen in ieder zoekveld worden gebruikt.

Joker
U gebruikt een joker (een asterisk *) aan het eind van een zoekterm, als het niet uitmaakt wat er precies op de overeenkomstige plaats in de zoekterm staat. Bijvoorbeeld: met de zoekterm arts* vindt u alle artikelen waarin woorden voorkomen die beginnen met 'arts'. Zoals de term 'arts', maar ook 'artsen' en 'artsenpraktijk' (dus niet: huisarts).  Let op: U kunt een joker wel vooraan of middenin uw zoekterm plaatsen, maar dan wordt alleen in de titels van de artikelen gezocht en niet door de hele tekst.

Wildcard
U gebruikt een wildcard (een vraagteken ?) middenin een zoekterm. Met een wildcard doorzoekt u alleen de titels van artikelen. Het vraagteken (?) staat voor precies één letter of cijfer. Let op, het vraagteken mag niet als eerste teken van de zoekterm gebruikt worden. Bijvoorbeeld: met de zoekterm produ?t vindt u alle artikelen waarin in de titel woorden voorkomen zoals 'product' en 'produkt'.

Combineren jokers en wildcards
U kunt de asterisk (*) en het vraagteken (?), ook combineren binnen één zoekterm. Er wordt dan alleen in de titels van de artikelen gezocht en niet in de volledige tekst. Bijvoorbeeld: met de zoekterm produ?t* vindt u alle artikelen waarin in de titel woorden voorkomen als 'product', 'produkt', en ook 'produktie' en productiviteit.

 naar boven

Tot slot:
Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Heeft u suggesties of een vraag?
Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
U krijgt zo spoedig mogelijk bericht.

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae