logo RooyNet

Folkloristische Dansgroep De Hakkespits - Home

Bij algemene vergadering van maart 2014 werd deze dansgroep opgeheven.
  

De Hakkespits was een folkloristische dansgroep uit Venray.
Bij de oprichting van deze dansgroep in 1983 werd als doel gesteld de aloude streekdracht, dansen, sierraden en muziek van Noord Limburg rond 1900 te laten herleven en te bewaren voor het nageslacht.

STREEKDRACHT


Centraal in de streekdracht stond de prachtige kanten muts met toer, karakteristiek voor Noord Limburg. In geen enkel andere streekdracht komt dit mooie onderdeel van de vrouwendracht voor. Dit was uniek in Nederland.
Over de streekdracht, van vrouw en man kunnen we veel vertellen. Dit deden ze tijdens een kledingshow, waarin vele bijzonderheden over de kleding worden gepresenteerd en verteld.

SIERADEN

 
Uiteraard kwamen hun gouden en zilveren sierraden, zoals oorbellen, broches, kruizen, schuifkettingen en horloges aan de beurt.

MUZIEK EN DANS


Natuurlijk lieten ze ook oude dansen zien, zoals De Hakkespits, de Venrodse mazurka, de Crie-e en nog vele anderen. Deze dansen zijn allemaal gedanst in de jaren rond 1900.

GEBRUIKEN EN GEWOONTEN.

 

Nog een andere mogelijkheid is de gebruiken en gewoonten van die tijd in herinnering te brengen. Dit sloot aan op de doelstelling.

OPTREDENS


Dit alles werd gepresenteerd onder begeleiding van live muziek en zang. De muzikanten speelden op accordeon, fluit en lepels.
Al met al hadden ze een interessant programma te bieden waaraan menigeen veel plezier kan beleven.
 
Naar deelnemer

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae