logo RooyNet

Expositie '40 - '45 - Films

Er zijn direct na de oorlog enkele filmpjes gemaakt, waarvan het LGOG kring Venray e.o. inmiddels de publicatierechten heeft.

Venray ... ons petekind
Oproep aan de inwoners van Haarlem, dat de Tweede Wereldoorlog zonder veel materiële schade heeft doorstaan, om geld te geven aan een inzamelingsactie die van 23 tot 28 juli gehouden werd door de schooljeugd, onder auspiciën van Nederlands Volksherstel en de HARK, ten behoeve van het totaal verwoeste Venray.
► bekijken

Nederlands Volksherstel
Verslag van activiteiten van Nederlands Volksherstel en HARK in Haarlem, dat samen met de gemeenten Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Zandvoort en Velsen de steden Nijmegen en Venray adopteerden. Op initiatief van de middelbare schooljeugd van Haarlem werd er een inzamelingsactie voor hulpgoederen gehouden voor de beide geadopteerde steden.
► bekijken


Noord helpt zuid
Filmpje voor bioscoopvertoning in Nederland benoorden de grote rivieren, waarin een beeld gegeven wordt van de jammerlijke woonsituatie, waarin vele bewoners van Noord-Limburg (van Venlo tot Nijmegen) in 1945 verkeerden. Aansluitend wordt een beroep gedaan om het zuiden te helpen, voornamelijk in natura als b.v. huisraad, dekens, keukengerei, bestek enzovoorts. Vele van deze inzamelingen kwamen tot stand in het kader van de HARK (Hulp Actie Rode Kruis) -actie, waarbij dikwijls steden in het noorden steden in het zuiden adopteerden, b.v. Haarlem - Venray, Rotterdam - Den Bosch, Dordrecht - Bergen op Zoom enzovoorts.
► bekijkenNaar deelnemer

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae