logo RooyNet

Stichting Ald Oeldere - 't Krèntje

Artikel Stichting Ald Oeldere in dorpsblad ’t Krèntje week 05

Het vrachtbedrijf van Wullem Camps rond 1900.

Vervolg ’t Krèntje week 04.

In iedere boerenkeuken stond een broodtrog voor het kneden van deeg.

Voordat de boer het deeg ging kneden waste hij eerst zorgvuldig zijn voeten. Witbrood maakte de boerin. Gist werd bij de brouwer gekocht. Zuurdeeg voor roggebrood was overschot van het vorige mengsel en lag zolang in de hoek van de trog.

Camps bracht ook het Venlose Nieuwsblad mee. Dit blad verscheen een keer per week op zaterdag en werd op zondagmorgen na de eerste H. Mis in Oirlo en Castenray bezorgd (ik meen dat er in Oirlo 15 abonnees waren en in Castenray 10).

Camps bracht ook nog stadse allures mee. De eerste vastenavond, die ik meegemaakt heb werd georganiseerd door de familie Camps. Dit feest begon voor de kinderen met balgooien (sinaasappelen) in de weide bij hem thuis en dat kosste de kinderen uit de buurt geen cent.  Dinsdags ging de jeugd uit de buurt naar Oirlo. De jongens op de kar onder de huif, de meisjes er lopend achter. Èèn van de jongens, die voor op de kar zat, had een rommelspot; een ander maakte muziek op een mondharmonica. De kar reed met wat lawaaimakers door het dorp. Tegen de avond ging men weer naar huis.

De eerste prins van de Oirlose carnavalsvereniging was Frans Verstappen (1931). Hij werd op een hondenkar door het dorp gereden. Ondanks dat de mensen niet veel te besteden hadden was het plezier er niet minder om.

Mevr. Dien Rongen-Strijbos.

 

 

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae