logo RooyNet

Stolpersteine

Op 8 oktober 2019 werden de eerste Stolpersteine in de gemeente Venray gelegd: vijf in Oirlo, drie in Klein Oirlo (Castenray) en twee in Venray. De steentjes zijn gelegd voor de huizen waar joodse slachtoffers, waaronder kinderen, ondergedoken waren en zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen waar ze vermoord werden. De Stolpersteine ofwel struikelstenen zijn gelegd door de 71-jarige Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig, die over heel Europa duizenden van deze stenen heeft gelegd voor de slachtoffers van het naziregime. Het initiatief was afkomstig van de Stuurgroep Liberationroute Weeze-Venray. Stichting Ald Oeldere wilde in het kader van 75 jaar vrijheid Venray een eerbetoon brengen aan deze joodse slachtoffers. Burgemeester Hans Gilissen legde samen met Gunter Demnig de eerste Stolperstein. De gastsprekers waren Afko Schoonbeek en Christel Vriens. De vader van Afko Schoonbeek was in de Tweede Wereldoorlog verzetsman en Christel Vriens is de kleindochter van Frans Verstappen en Maria Verstappen-Kuijpers. Het echtpaar Verstappen-Kuijpers uit Oirlo heeft in de Tweede Wereldoorlog veel joden opgevangen.
Stolpersteineroute Oirlo
De Stolpersteineroute in Oirlo begint bij de H. Gertrudiskerk gelegen aan de Hoofdstraat en gaat via het Boddenbroek, Meerloseweg, Ericaweg en Gunhoekweg weer terug naar de Hoofdstraat. Op deze route zijn op de volgende adressen Stolpersteine gelegd:
Hoofdstraat 36
2 stenen
Dora Pachter en haar man Freddy Schuler waren hier ondergedoken. Dora geboren op 30 oktober 1904 was de dochter van Jacob Pachter en Rachel van der Molen. Zij trouwde op 28 november 1934 met Freddy, geboren op 14 april 1901 in Rotterdam als zoon van Willy Michaelis Schuler en Selma Wittgenstein. Dora en Freddy werden verraden. Dora werd gedeporteerd naar Auschwitz en daar vergast op 30 oktober 1944. Freddy kwam terecht in het dwangarbeiderskamp in Blechhammer waar hij op 30 september overleed.
Boddenbroek 13
1 steen
Mathilda Elly Conrad Hartogs, roepnaam Elly, werd op 6 februari 1933 geboren in Amsterdam als dochter van Conrad Hartogs en Henriëtte Mozes Hartogs. Als 11-jarige was het joodse meisje ondergedoken in Oirlo bij de familie Swinkels-Bouten. Elly werd verraden en op transport gezet naar Auschwitz waar ze op 6 september 1944 werd vergast.
Boddenbroek 16
1 steen
Sara Heiman werd op 4 oktober 1933 geboren in Amsterdam als dochter van Chatzkel Heiman en Jansje Markus. Sara was als 10-jarig meisje ondergedoken in Oirlo. Haar aanwezigheid werd ontdekt en zij werd gedeporteerd naar Auschwitz waar ze op 6 september 1944 werd vergast.
Ericaweg 7
1 steen
Michael Weijand werd op 8 mei 1910 in Rheden geboren. Hij woonde in Arnhem en was koopman. Hij dook onder maar werd gearresteerd en kwam op 8 juli 1944 terecht in Westerbork in de strafbarak 67. Op 3 september 1944 werd hij naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij twee dagen later aankwam. Waarschijnlijk op 28 oktober 1944 werd Michael overgebracht naar het concentratiekamp Stutthof en vervolgens ging hij in november 1944 op transport naar het concentratiekamp Hailfingen. Hij was een van de 30 Nederlandse joden van KZ-lager Hailfingen die op het vliegveld werkten. Hier overleed Michael. Hij werd in het crematorium op de begraafplaats Unter den Linden in Reutlingen gecremeerd. Later is hij bijgezet in een graf nabij de ingang van de begraafplaats in Reutlingen. Zijn vrouw en twee kinderen overleefden de oorlog.

preview

Stolpersteineroute Klein-Oirlo (Castenray)
De Stolpersteine route in Klein-Oirlo begint aan de Castenrayseweg. Ter hoogte van Theehuis Komkommerin begint de straatnaam Klein-Oirlo en deze kan rondgelopen worden.
Klein-Oirlo 16
3 stenen
Abraham Franken werd op 16 mei 1896 geboren in Bentheim (D.) Hij trouwde met Johanna Josephina Weijand. Zij werd op 24 december 1895 geboren in Rheden als dochter van Karel Weijand en Roselina Hanouwer. Abraham en Johanna woonden in Zutphen. Met hun 9-jarige zoon Heijman Karel waren ze in Oirlo ondergedoken. Na te zijn opgepakt werden ze gedeporteerd naar Auschwitz waar moeder en zoon op 6 september 1944 werden vergast. Vader Abraham overleed op 15 maart 1945 in Midden-Europa.

 preview

Tot slot:
Op de Stationsweg in Venray werden twee struikelstenen gelegd.:

Stationsweg 9
1 steen
Duifje Gans werd op 13 juni 1933 geboren als dochter van Aron Gans en Rijntje van Gelderen. Vanaf september 1943 was ze ondergedoken bij de familie Loogman-Van Lunteren aan Stationsweg 9 in Venray. Op 16 augustus 1944 werd zij om 23.30 uur door de Staatspolitie uit Eindhoven uit huis gehaald en overgebracht naar Eindhoven. Ze was verraden. Duifje werd gedeporteerd naar Auschwitz en daar vergast op 6 september 1944.
Stationsweg 46
1 steen
Emanuel Staal werd op 16 december 1875 in Amsterdam als zoon van Simon Emanuel Staal en Hester Spitz. Op 22 augustus 1944 is Emanuel op het St. Servatiusterrein opgepakt en op transport gezet naar Auschwitz waar hij op 6 september 1944 werd vergast.

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae