logo RooyNet

Stichting Ald Oeldere - Oproep voor militairen

Stichting Ald Oeldere vraagt uw aandacht voor het volgende:

Oproep aan alle Oirlonaren die als militair gediend hebben tijdens de Koude Oorlog 

Na de Tweede Wereldoorlog keerde de rust terug in Europa en begon men aan de wederopbouw. Maar al snel ontstonden er spanningen tussen de communistische en de kapitalistische wereldmachten. De term “Koude Oorlog” (1947-1991) werd het eerst gebruikt door de Engelse schrijver George Orwell in 1945.
De militaire dienstplicht, die in 1810 in Nederland werd ingevoerd, werd als vanzelfsprekend gezien; eigenlijk had je geen keuze, het was gewoon je plicht. Tijdens de periode van de ‘Koude Oorlog’ hebben honderdduizenden mannen in Nederland hun dienstplicht moeten vervullen; sommigen 20 of 18 maanden, sommigen 14 maanden. 

Over de Oirlose mannen die tijdens de Koude Oorlog hebben gediend is nog niets gedocumen- teerd. Ik wil dit graag in kaart brengen, maar dat kan ik niet zonder jouw hulp en toestemming. Zie het ook als een eerbetoon voor de tijd die jij voor het vaderland hebt gediend.

Was jij dienstplichtig, KVV’er, Technisch Specialist of beroepsmilitair? Of ken jij iemand die gediend heeft in de periode 1947 – 1997? Dan wil ik daar graag met je over praten. Weet jij nog wat jouw lichting was en bij welk onderdeel je zat, welk jaar? Was jij zandhaas, tankboer, verbindelaar, of zat je bij de Luchtmacht, de Marine of de Marechaussee?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Neem vrijblijvend contact met me op:

Toon Swinkels  Vrijwilliger Stichting Ald Oeldere

Tel:  0478-571464  of  06-53322306

(N.b. in 1997 is de dienstplicht niet afgeschaft maar opgeschort; per 1 januari 2020 geldt de dienstplicht voor mannen en vrouwen!)


RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae