logo RooyNet

Activiteiten

Datum

13 november 2022

Gastlessen Archeologie voor Basisschool St. Oda Ysselsteyn

Gastlessen Archeologie

Basisschool St.Oda Ysselsteyn, Groep 5 en 6

Op 7 januari 2020 hebben Piet Bögels en Hay Strijbos als leden van de Archeologische werkgroep Venray (AWV) een gastles verzorgd op de basisschool te Ysselsteyn. Vanaf 12:30 begon de les bij groep 5 e 6 van deze school. Hay had hiervoor een powerPoint presentatie gemaakt. De leerkrachten hadden het volgende bericht gestuurd:

Wij zijn twee lweerkrachten van basisschool St. Oda te Ysselsteyn en werkzaam in groep 5 en 6. We gaan over een aantal weken starten met het thema "leren voor later". Dit nieuwe project loopt van 2 december tot en met 31 januari. In dit thema gaan we aan de slag met verschillende beroepen maar gaan we ook een stukje de geschiedenis in. Bij ieder project proberen we een maatschappelijke te benadering om nog meer uit het project te halen. Nu kwamen we uit bij de Archeologische Werkgroep Venray. Wij zijn benieuwd of jullie het leuk zouden vinden om mee te denken in een gastles of een bezoek aan jullie en natuurlijk ook of dit mogelijk is qua tijd. Dit zijn de doelen die we voor ogen hebben en waarvoor we jullie hulp willen vragen. De opdracht aan de leerling was o.a.

  1. Opgravingen, de leerling kan beschrijven hoe een opgraving gaat
  2. De leerling kan beschrijven wat een opgraving is
  3. De leerling kan beschrijven wat je van een opgraving kunt leren
  4. De leerling kan een aantal voorbeelden van vondsten noemen.

Hay begon de les in groep 5 met informatie over een opgraving. Piet vertelde na een korte pauze een en ander over de prehistorie en de Romeinse tijd. De leerlingen waren vol aandacht en er werden tijdens de les veel vragen gesteld waardoor we een beetje in tijdnood kwamen. In groep 6 werd alles nog een keer over gedaan. Wel iets korter maar de interesse was groot. We hadden de leskist van het Venrays Museum meegenomen. Met de leerkracht werd de inhoud bekeken en we informeerden hem over het gebruik van de diverse materialen. De kist zou later in het project gebruikt worden.

Op 14 maart 2022 gaf Piet Bögels namens de Archeologische Werkgroep Venray (AWV) een les over archeologie. Dit was het tweede jaar dat de AWV voor deze school een gastles verzorgde. Diverse kinderen hebben werkstukken gemaakt over deze les. Deze zijn hieronder te lezen.

Art:

Piet was bij ons es komen geven over archeologie. Ik vond het bijzonder wat je allemaal in de grond kon vinden. Het was erg leuk, omdat hij uitgebreid heeft verteld. Hij heeft het goed gedaan vind ik. Als archeoloog moet je goed kunnen kijken en ooklogisch na kunnen denken. De coördinaten zijn ook heel belangrijk, want dan weet je precies waar iets ligt en waar al ooit iets is gevonden. Hij heeft ons ook iets verteld over een standje die bij Wanssum was gevonden die maar liefst 5000 jaar oud was. Dat vond ik wel heel bijzonder.

Coen:

Ik heb veel geleerd va Piet. Het was interessant maar ik vond de dingen die Piet en anderen dat ze die dingen kunnen vinden in de grond dat vond ik het interessantst. Ik wil nu ook wel een archeoloog worden. Ook mooi wat je hebt verteld aan ons maar ik weet niet hoe jullie een kasteel hebben opgegraven. schaal moet je ook tekenen dat is zeker best moeilijk. Daarbij zijn de coördinaten noteren is dan we; goed kijken waar het is. ik vond het super.

Dylan:

Piet de archeoloog was dinsdag bij ons in de klas om over zijn beroep te vertellen. De kwaliteiten: Goed kijken heel belangrijk omdat als je niet goed kijkt dan kan je zo iets mislopen en dat is niet de bedoeling. Nog een kwaliteit is het noteren op de plek waar je iets vindt want anders gaan er mensen daar zoeken en vinden ze niks dus noteren! En de coördinaten op schrijven. Je moet ook goed kunnen tekenen want anders kan je niet tekenen en dan weet je niet wat er zit of is, en je moet op schaal tekenen. Je moet ook geduld hebben. Je moet ook diep graven.

Imke:

Piet was bij groep 6 op bezoek voor les de geven over archeologie. Ik vond het heel leerzaam omdat ik er nog niet vel van af wist, maar door Piet ging ik er meer van snappen. Je moet wel veel kwaliteiten hebben voor archeologie, dit zijn er een paar;

  • Je moet goed kijken bijvoorbeeld naar een steen en hoe oud die is
  • Je moet ook slim kunnen nadenken bijvoorbeeld van of je hier wel moet graven of niet?
  • Je moet noteren waar je hebt gegraven anders gaat iemand anders daar de moeite doen om te graven maar daar ligt dan niks.
  • Je moet voorzichtig zijn met graven. Anders maak je dadelijk iets kapot! En dat is natuurlijk zonde.
  • Je moet soms ook zelf dingen maken bijvoorbeeld mesjes en ander spullen
  • Je moet ook dingen natekenen op schaal

Als je van graven en oude spullen zoeken houd is dit zeker wel een beroep oor jou. Met Piet zijn uitleg heb ik ook nog interessante dingen opgeschreven. Als e het leuk vind om dat te lezen lees dan maar verder. Dit zijn dus een paar interessante dingen die Piet heeft verteld.

  • Vroeger was er een badhuis van de Romeinen en daar hadden ze ook al vloerverwarming maar dan anders dan nu. Ze hadden een kachel onder de grond en daar kwam warmte van af e zo werd de grond warm.
  • 500 jaar geleden hebben ze een steentje bij Wansem gevonden waar op getekend was echt heel bijzonder
  • Piet vertelde ook dat er in oostrum een kasteel was gevonden.
  • In de grond zit zwart zand en als je dat weghaalt dan zie je sporen van dingen die onder de grond zitten.
  • Er heet een weg Romeinen omdat daar Romeinen spullen zijn gevonden.

Dus als je archeoloog wil worden vind je vette dingen onder de grond.

Meike:

Piet was bij ons in groep 6. Hij heeft veel dingen geleerd over archeologie. Ik vond het leuk en interessant. Ik vond het interessant dat er steentjes met tekeningen waren gevonden van meer dan 5000 jaar oud in Wanssum. En ook hele oude potten, boten en vaasjes. Piet had zelf ook een zakje genaaid met een mes erin die die ook zelf had gemaakt. De kwaliteiten die je nodig hebt voor archeoloog zijn: goed kijken, logisch nadenken, coördinaten noteren, doorzetten, voorzichtig zijn tijdens het graven, nauwkeurig tekenen, en goed dingen kunnen natekenen op schaal.

Nora:

Piet was bij ons op bezoek. Hij leerde ons interessante dingen over archeologie. Hij vertelde bijvoorbeeld dat er in Wanssum 5000 jaar geleden een paar stenen waren gevonden met rare tekentjes. Ik vond het gek maar, ook interessant want, zoiets had ik nog nooit gezien. Hij legde bijvoorbeeld uit dat alles wat je gevonden hebt goed moet noteren. Je moet wel goed kunnen doorzetten. Je moest ook een goede tekenaar zijn want, je moet precies alles op schaal na tekenen.

Quinten:

piet was bij ons op bezoek hij vertelde dingen die over het archeologie en het was zooooo cool dat hij misschien in het museum  hij vertelde dat er een steentje was gevonden uit Wanssum dat steentjedaar was op gekrast en zo was wel 5000 jaar oud wat vet.   olie olie datwas echt vel hoor hij had een zelfgemaakt mes van sten en dat was vet cool    maar meneer piet moest ook weer een weg en dat was niet leuk  ik wou dat piet er kon blijven   het was zoo vet.  maar ik hoop dat ik in het museum kom te hangen.  dat lijkt leuk dut tot de volgende keer

Rian:

iet was bions op bezoek in groep 6. Hij heeft ons verschillende dingen geleerd over archeologie. ik vond het heel interessant en leuk. Ik heb geleerd dat je grote en kleine dingen kan vinden en dat je heel goed soms moet kijken en logisch moet nadenken hoe oud dingen zijn. Je moet ook heel noteren waar je het hebt gevonden en je moet ook noteren hoe oud het is en hoe bijzonder het is. Je moet goed ook goed kunnen doorzetten. Je moet voorzichtig zijn met opgraven. Je moet goed kunnen tekenen omdat je soms wat na moet tekenen.

Silvie en Mariëlle:

Er was een man Piet die kwam bij ons in groep 6 en in groep 5 een gastles over archeologie geven. Het was heel leuk en interessant. We hebben er veel dingen van geleerd. Van onze meester moesten we kwaliteiten en interessante dingen opschrijven. Over de dingen die Piet verteld had. Dit zijn er een aar die wij hebben opgeschreven;

Kwaliteiten

  • goed kijken
  • goed nadenken
  • noteren waar je iets vindt,
  • coördinaten op schrijven en zo nog meer

Interessante dingen

  • 5000 jaar geleden in Wansem tekende ze al dat deden ze op steentjes
  • Op boerderijen kon je ook allemaal andere dingen vinden dan dat je dacht

Piet had zelfs een bak met spullen achtergelaten en een boek. Ook had hij een paar stenen meegenomen om te laten zien.

Tijn:

Piet was bij ons in de klas in groep 6 en ik heb veel geleerd bijvoorbeeld: dat je moet kunnen noteren, coördineren, tekenen en meten. Het interessantst vond ik de speerpunten en het zelfgemaakte mes. Ik heb ook geleerd dat je rustig moet blijven als je iets gevonden hebt en as het er oud uitziet dan moet je het naar het archeologisch museum brengen en ze het laten onderzoeken. En in Wanssum is er een stenen poppetje gevonden die wel 5000 jaar oud was en ook in andere plaatsen.

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae